Τεχνικό: Πώς μαθαίνουμε να οδηγούμε

Δημήτρης Λόγης
Κείμενα – Φωτό : Δημήτρης Λόγης

Πώς μαθαίνουμε

Για να γινόμαστε καλύτεροι οδηγοί κάθε μέρα θέλει εξάσκηση εξάσκηση εξάσκηση.
Κάθε φορά εξασκούμε ένα πράγμα.
Μαθαίνουμε ευκολότερα έννοιες και όχι ξεχωριστά πράγματα. Ένα παράδειγμα που δίνουν οι ιδικοί είναι ότι εάν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε ξεχωριστά τα γράμματα της λέξης “ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ” (Μι, Όμικρον, Ταυ, κλπ.) είναι πιο δύσκολο να τα θυμηθούμε εκτός αν καταλάβουμε την γενική έννοια της λέξης και την συνδέσουμε με μία εικόνα. Έτσι θα την θυμόμαστε πολύ πιο εύκολα.
Όταν μαθαίνουμε λοιπόν καινούργια πράγματα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε στο μυαλό μας μία καινούρια γενική έννοια ή να τα συσχετίσουμε με μία που ξέρουμε.
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωσή μας γι’ αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε με την ευρύτερη έννοια, τι κάνουμε, γιατί και πώς το κάνουμε, και τότε θα το μάθουμε ευκολότερα γιατί θα ξέρουμε ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός μας, τι θέλουμε να επιτύχουμε με την ευρύτερη έννοια.
Με αυτόν τον τρόπο θα θυμόμαστε τι κάνουμε όταν θέλουμε πχ. να στρίψουμε και δεν θα χρειάζεται να θυμόμαστε όλα τα βήματα ένα προς ένα καθώς ο εγκέφαλος δεν είναι τόσο γρήγορος στην επεξεργασία των δεδομένων και έτσι χρησιμοποιεί από τα έτοιμα δεδομένα που έχει επεξεργαστεί παλαιότερα, τα αντανακλαστικά δηλαδή.
Μία ακόμα τεχνική είναι ότι μαθαίνουμε την πρώτη μισή ώρα όπου μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και μετά χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα 5 λεπτών για το επόμενο μισάωρο της “μελέτης”.

Το ίδιο συμβαίνει και στον δρόμο. Δεν προσπαθούμε σε μια διαδρομή 2 ωρών να θυμηθούμε και να εφαρμόσουμε όλη την ώρα αυτά που διαβάσαμε ή ακούσαμε. Τα εφαρμόζουμε σε περιόδους των 15-30 λεπτών, ένα κάθε φορά και μετά απολαμβάνουμε λίγο την φύση που είναι και ο σκοπός της βόλτας.

Μετά το μάθημα ή το διάβασμα το συζητάμε με κάποιον τρίτο, και προσπαθούμε να του το εξηγήσουμε τι μάθαμε. Αυτό θα μας βοηθήσει πολύ γιατί όταν το πρόσωπο που ακούει έχει μια απορία πιθανόν να μην μπορούμε να του την εξηγήσουμε και τότε θα καταλάβουμε τι δεν έχουμε κατανοήσει και εμείς πλήρως. Μπορούμε ακόμα να ρωτήσουμε κάποιον που ήταν μαζί μας ή κάποιον που το διάβασε και αυτός, να μας πει τι κατάλαβε και έτσι να λυθούν οι απορίες μας.
Αναθεωρούμε και επανεξετάζουμε αυτά που ξέρουμε, το ότι έτσι κάνουν όλοι ή έτσι λένε όλοι δεν είναι επιχείρημα (κατανοήστε για πιο λόγο κάνετε κάτι και γιατί).
Το να αμφισβητούμε αυτά που λένε οι άλλοι δεν έχει νόημα, το να αμφισβητούμε όμως τον εαυτό μας, μας φέρνει κοντύτερα στο να έχουμε ορθότερη κρίση, να κατανοήσουμε, και να επικεντρωθούμε καλύτερα σε αυτά που γνωρίζουμε.
Με την σημερινή τεχνολογία οι ειδικοί μπορούνε να ξέρουν και να αναλύσουν σε βάθος γιατί συμβαίνει κάτι μελετώντας ταυτόχρονα τα δεδομένα από την γεωμετρία της μηχανής, τις δυνάμεις που ασκούνται, την ταχύτητα, την κλίση, την θερμοκρασία και ένα σορό άλλους παράγοντες.
Βγάζοντας συμπεράσματα με πραγματικά δεδομένα κρίνουμε από μία πιο αντικειμενική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν στις μετρήσεις τον ανθρώπινο παράγοντα, και έτσι έχουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Στο κάτω – κάτω τα δεδομένα είναι αυτά και αν κάποιος έχει άλλη αίσθηση, δεν τον βολεύει κάτι ή δεν μπορεί να τα αξιολογήσει, σημαίνει ότι κάτι δεν έχει καταλάβει σωστά.

Μερικές γενικές συμβουλές:

  1. Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι όλοι έχουν πέσει και κάποια στιγμή όλοι θα πέσουν. Έχει παρατηρηθεί σε μαθητές σχολών να εγκαταλείπουν την προσπάθεια να σωθούν από μία κατάσταση και να πέφτουν λόγω της νοοτροπίας αυτής.
  2. Αποφεύγεται τις συναναστροφές με άτομα που σας λένε “εγώ ξέρω να πέφτω!” (εξαιρούνται ο Σούπερμαν και ο Σπάιντερμαν) αλλά αυτοί ξέρουν τι κάνουν!
  3. Όσο περισσότερα πράγματα προσέχουμε τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες όταν συμβεί μία δύσκολη κατάσταση να καταλήξει σε ατύχημα, κάτι σαν τις λίστες ελέγχου των αεροπλάνων που ελέγχουν πολλά πράγματα έτσι ώστε να πρέπει να πάνε στραβά πολλά πράγματα μαζί για να συμβεί ένα ατύχημα.
  4. Επειδή ο δρόμος έχει ωραίες ανοιχτές με καλή άσφαλτο στροφές δεν σημαίνει ότι η επόμενη στροφή δεν θα είναι κλειστή με φαγωμένη άσφαλτο και νερά.
  5. Επειδή ξέρουμε τον δρόμο και περάσαμε χθες δεν σημαίνει ότι δεν είναι σταματημένο ένα τρακτέρ πάνω στην στροφή. Στον δρόμο είμαστε όχι στην πίστα που είναι γι’ αυτό τον λόγο και έχουμε καλύτερη ορατότητα.
  6. Ο σκοπός της βόλτας είναι να φτάσουμε χωρίς απρόοπτα και όχι να φτάσουμε πρώτοι. (μην προσπεράσουμε και την καφετέρια που πηγαίνουμε από την βιασύνη μας)
  7. Κοιτάζουμε πάντα εμπρός και μακριά, όχι 5 μέτρα μπροστά, και πάντα ανάλογα με την ταχύτητα σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε 100 μέτρα ή 5-10 δευτερόλεπτα μπροστά στον δρόμο που έρχεται.
  8. Κοιτάζουμε με στρατηγική παντού χωρίς να κοιτάζουμε πουθενά συγκεκριμένα.
  9. Προσοχή! όταν είμαστε πολύ χαλαροί στον δρόμο σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε να αντιδράσουμε με την ίδια άνεση όπως όταν είμαστε σε εγρήγορση (γι’ αυτό όταν πηγαίνουμε “χαλαρά” το “χαλαρά” το έχουμε και στο μυαλό μας με εισαγωγικά).
  10. Κάνουμε κάθε φορά ένα πλάνο για το πώς θα φρενάρουμε που θα γείρουμε κλπ. Στην αρχή θα είναι πιο δύσκολο αλλά με τον καιρό δεν θα χρειάζεται καν να το σκεπτόμαστε.
  11. Φτιάξτε σενάρια στο μυαλό σας καθώς οδηγείτε για κάθε στοιχείο που βλέπετε πχ. ένα αυτοκίνητο μπροστά, πως πάει αργά? γρήγορα? Γιατί πάει αργά θα στρίψει χωρίς φλας? Αν στρίψει χωρίς φλας πως θα τον αποφύγω? Από αριστερά από δεξιά?
  12. Μάθετε να ψυχολογείτε τον οδηγό που είναι μέσα στο αυτοκίνητο και δεν τον βλέπετε από την εξωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου (είναι με χτυπήματα γύρω-γύρω? Είναι απρόσεκτος οδηγός. Είναι πολύ βρώμικο? Μπορεί και να μην βλέπει από τα τζάμια καλά έξω)
  13. Αποφασίστε και δράστε. Κατά την απογείωση ένα αεροπλάνο φτάνει σε μία οριακή ταχύτητα (V1) όπου από το σημείο αυτό και μετά ότι και να γίνει δεν προλαβαίνει να σταματήσει και ο μόνος τρόπος διαφυγής του κινδύνου είναι να απογειωθεί και μετά να ξανά προσγειωθεί αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, έτσι και στην περίπτωσή μας όταν προσπαθούμε πχ. να προσπεράσουμε ένα όχημα, από ένα σημείο και μετά δεν πρέπει να κάνουμε πίσω.
  14. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι όπως στους υπολογιστές το πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ καρέκλας και πληκτρολογίου έτσι και στις μηχανές το πρόβλημα είμαστε εμείς και τα όρια μας. Οδηγείτε στο 60-70% των δικών σας ορίων. Μια βόλτα που φοβάσαι σε κάθε στροφή δεν την ευχαριστιέσαι και σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος αστάθμητος παράγοντας δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να αντιδράσουμε.
  15. Μην οδηγείτε γρηγορότερα απ’ όσο μπορείτε να σταματήσετε μέχρι εκεί που βλέπετε.
  16. Όταν οδηγούμε με άλλους προσέχουμε πάντα τον μπροστινό μας, αφήνουμε αποστάσεις και δεν τον ξαφνιάζουμε με απότομες προσπεράσεις. Στις ομαδικές βόλτες που ο αριθμός των αναβατών είναι αυξημένος προσέχουμε να τηρούμε τις αποστάσεις και αρκετά άλλα πράγματα που αφενός δεν πραγματεύονται σε αυτό το κείμενο και αφετέρου γιατί η κάθε ομάδα έχει και τις δικές της συνήθειες και κανόνες.
  17. Μην οδηγείτε σαν να ακούτε Heavy Metal. Απότομες κινήσεις σας, επιφέρουν απότομες αντιδράσεις από την μηχανή. Εσείς δίνετε τα δεδομένα και η μηχανή «ακούει» στις εντολές σας, (απότομα inputs = απότομα outputs!).
  18. Μάθετε πώς να φρενάρετε σωστά και δείτε και άλλες τεχνικές πχ.(Trail Braking) που παλιά πίστευαν ότι είναι μόνο για την πίστα.
  19. Μην παραβλέπετε τον εξοπλισμό σας. Ο σωστός εξοπλισμός θα σας δώσει ένα ποσοστό υπέρ σε μία δύσκολη κατάσταση που μπορεί να μην φαίνεται όταν όλα πάνε ομαλά αλλά ένα πχ. ένα παλιό μπουφάν που δεν σας κρατάει στην σωστή θερμοκρασία, δεν σας βολεύει και σε όλη την διαδρομή σας ενοχλεί, ακόμα χειρότερα αν βρέχει και μπάζει από παντού μετά από χιλιόμετρα κουράζει και μπορεί να σας φέρει σε σημείο που δεν θα έχετε στον δρόμο την δέουσα προσοχή.
  20. Στον εξοπλισμό σας μην ξεχάσετε να προσθέσετε ωτοασπίδες. Πολλοί νομίζουν ότι οι ωτοασπίδες εμποδίζουν να ακούμε καλά αλλά τα αφτιά μας προσαρμόζονται, ακούγοντας μετά από 1-2 λεπτά το ίδιο καλά, και έτσι κάνουμε ένα πιο ήσυχο ταξίδι χωρίς να μας κουράζει ο θόρυβος κατά τις ώρες του ταξιδιού, αποφεύγοντας και την ζημιά που κάνουμε στα αυτιά μας όταν ακούμε δυνατό θόρυβο για πολύ ώρα. Τέλος μία μελέτη στην Σουηδία που έγινε σε πιλότους 747 από την αεροπορία κατέληξε ότι όταν φοράνε οι πιλότοι ωτοασπίδες έχουν αυξημένη αντίληψη και αντιδράσεις και έτσι μειώνονται τα ατυχήματα.
  21. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι όσο καλοί οδηγοί και να είμαστε πάντα υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να μας ξεπεράσουν.
  22. Και τέλος ρωτήστε δεν είναι ντροπή!

Πηγές / Χρήσιμα Βίντεο:

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα “τεχνικά” κείμενα βασίζονται στην βιβλιογραφία καθώς και σε προσωπική εμπειρία του συγγραφέα και έχουν συμβουλευτικό – ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Είναι έναυσμα για συζήτηση στον καφέ έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι – ασφαλέστεροι αναβάτες. Μην ξεχνάτε ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει αναπτύξει τις δικές του συνήθειες – ικανότητες και πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και όλοι να έχουνε λάθος άποψη δεν σημαίνει ότι η δική μας είναι σωστή.

Έπεται συνέχεια…

* Απαγορεύεται η αναδημοσίευση φωτογραφιών, είτε μέρους  της αναρτήσεως είτε  ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου χωρίς την αναφορά στην πηγή