Τεχνικό: Ελαστικά (Tire Load Sensitivity)

Δημήτρης Λόγης
Κείμενα – Φωτό : Δημήτρης Λόγης

Ελαστικά

Τα ελαστικά είναι η μόνη επαφή που έχουμε με τον δρόμο.
Γι αυτό και είναι μία επιστήμη από μόνη της που ασχολείται μόνο με αυτό ούτως ώστε τα χαρακτηριστικά τους (συντελεστής πρόσφυσης, αντίσταση κύλισης, φθορά, αντοχή στην θερμοκρασία, ελαστικότητα, αντίσταση στην παραμόρφωση, απορρόφηση κραδασμών και φυσικά το κόστος) να είναι τα καλύτερα δυνατά.

Επιγραμματικά θα πρέπει να θυμόμαστε:
Τα ελαστικά ιδίως στις μοτοσικλέτες πάνε σε ζευγάρια και αλληλοσυμπληρώνονται ως προς την πρόσφυση (ιδίως στο βρεγμένο), με αποτέλεσμα το μπροστινό να έχει άλλες αυλακώσεις για να καθαρίζει το δρόμο για το πίσω και διάφορα τέτοια κόλπα των κατασκευαστών.
Τα ελαστικά τελευταίας τεχνολογίας έχουν πιο σκληρή γόμα στο κέντρο και μαλακότερη στα άκρα για να αντέχουν στην φθορά μιας και τα περισσότερα χιλιόμετρα στην πόλη και τα ταξίδια γίνονται στην ευθεία.
Ακόμα και οι πιέσεις των ελαστικών που προτείνουν οι κατασκευαστές συναποφασίζονται από τον κατασκευαστή της μηχανής και των ελαστικών έχοντας πείρα ετών πάνω στο αντικείμενο και όχι τυχαία.

Tire Load Sensitivity

Tire Load Sensitivity ονομάζει ο κατασκευαστής την συμπεριφορά του ελαστικού στο να κρατήσει τα χαρακτηριστικά του κάτω από τις δυνάμεις (Load) που του ασκούνται.
Ο κατασκευαστής έχει υπολογίσει τις δυνάμεις που ασκούνται στο ελαστικό, δίνει στα χαρακτηριστικά του το μέγιστο βάρος, και ανάλογα με το βάρος που μπορεί να δεχτεί ανά τετραγωνικό εκατοστό υπολογίζει τις πιέσεις που θα πρέπει να κινηθούμε με ένα ή δύο άτομα υπολογίζοντας την παραμόρφωση του έτσι ώστε να πατάει κάτω το εμβαδόν που χρειάζεται.
Σαν να μην φτάνει αυτό στην εξίσωση μέσα μπαίνει και η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο ελαστικό η οποία για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας του ελαστικού η επιφάνεια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από αυτήν που έχει υπολογίσει (μαζί με ένα κάρο υπολογισμούς ακόμα) και στο τέλος μας “προτείνει” το εύρος των πιέσεων που θα κινηθούμε.
Το Tire Load Sensitivity λοιπόν είναι αυτό που μας περιορίζει στην περίπτωση του ελαστικού και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη επιφάνεια από το ελαστικό μας για περισσότερη τριβή και ας λέει ο νόμος της τριβής ότι “Η τριβή εξαρτάτε μόνο από το βάρος”. (Βλέπε το άρθρο μας “4-Λίγη Φυσική για τις μηχανές“)

Στην περίπτωσή μας λοιπόν ναι μεν, σύμφωνα με τον νόμο της τριβής, με διπλάσιο βάρος διπλάσια και η τριβή δηλαδή η πρόσφυση του ελαστικού μας, αλλά βάζοντας μέσα στη εξίσωση των πραγματικών συνθηκών το δεδομένο αυτό θα πρέπει κάθε φορά που η επιφάνεια του ελαστικού φτάνει στο όριο της αντοχής της να προσθέτουμε επιφάνεια και να το κρατάμε πάντα στην περιοχή που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.

Επαναδιατυπώνοντας για να το κατανοήσουμε καλύτερα, λόγω των ιδιοτήτων του υλικού για να ισχύει ο νόμος της τριβής (διπλάσιο βάρος διπλάσια η τριβή) θα πρέπει το ελαστικό να αυξάνει το εμβαδό που πατάει και ποτέ δεν συμβαίνει το αντίθετο (να χρησιμοποιούμε φαρδύτερα λάστιχα ή ξεφούσκωτα για να πατάει μεγαλύτερη επιφάνεια) ώστε να έχουμε καλύτερη πρόσφυση.
Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τις πιέσεις των ελαστικών σας, (οι κατασκευαστές δίνουν την μέση τιμή με κρύα ελαστικά εσείς μπορείτε να “παίξετε” πάνω σε αυτές), γιατί οι πιέσεις των ελαστικών καθορίζουν την παραμόρφωση και η παραμόρφωση εξασφαλίζει την έξτρα επιφάνεια έτσι ώστε να μην βγαίνει από τα όριά του.

TIPS:
Το πώς φθείρονται τα ελαστικά μπορούν να μας πούνε ακόμα και αν οι αναρτήσεις μας είναι σωστά ρυθμισμένες.
Τα λάστιχα είναι φθηνότερα από μία πτώση αλλάξτε τα μην τα λυπάστε. Είναι κατανοητό ότι είναι θέμα κόστους αλλά πολλές φορές ένα ταξίδι με φθαρμένα ελαστικά δεν είναι και τόσο ασφαλές και σε περίπτωση πτώσης το κόστος είναι πολλαπλάσιο.

Πηγές:

Χρήσιμα Βίντεο:

Τα “τεχνικά” κείμενα βασίζονται στην βιβλιογραφία καθώς και σε προσωπική εμπειρία του συγγραφέα και έχουν συμβουλευτικό – ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Είναι έναυσμα για συζήτηση στον καφέ έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι – ασφαλέστεροι αναβάτες. Μην ξεχνάτε ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει αναπτύξει τις δικές του συνήθειες – ικανότητες και πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και όλοι να έχουνε λάθος άποψη δεν σημαίνει ότι η δική μας είναι σωστή.

Έπεται συνέχεια…

* Απαγορεύεται η αναδημοσίευση φωτογραφιών, είτε μέρους  της αναρτήσεως είτε  ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου χωρίς την αναφορά στην πηγή