Δημήτρης Λόγης
Κείμενα – Φωτό : Δημήτρης Λόγης

Η μοτοσυκλέτα

Η μηχανή είναι για μερικούς εργαλείο στην δουλειά, για άλλους χόμπι και τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, και για πολλούς και τα δύο.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί μαθαίνουν να οδηγούν με ένα τρόπο εμπειρικά χωρίς να κατανοούν τι κάνουνε και γιατί. Ο λόγος του προβλήματος είναι ότι όταν βγάλουμε δίπλωμα και βγούμε στον δρόμο ξέρουμε ότι ξέραμε και πριν βγάλουμε το δίπλωμα, δηλαδή σχεδόν τίποτα παραπάνω εκτός από μία μικρή εξοικείωση με την κίνηση στους δρόμους.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι ότι αν δεν ασχοληθούμε από μόνοι μας με την οδήγηση και την συμπεριφορά του οχήματος ποτέ δεν θα φτάσουμε στο επίπεδο που χρειάζεται για να καταλάβουμε πόσο λίγα ξέρουμε για το θέμα, (Dunning – Kruger effect).

Το αποτέλεσμα είναι να κυκλοφορούμε στον δρόμο σαν καινούργιοι οδηγοί έχοντας την απατηλή εντύπωση ότι αυτά που έχουμε μάθει στην σχολή οδηγών είναι επαρκή και δεν υπάρχουν άλλα για μάθουμε εκτός από την εμπειρία που την μεταφράζουμε στο μυαλό μας σαν “συνήθεια” και ίσως και κάποιες λεπτομέρειες που θα τις μάθουμε με την τριβή στο τιμόνι, αλλά, που και να μην τις μάθουμε δεν τρέχει τίποτα (εγώ δεν θα τρέξω ποτέ σε αγώνες).

Ευτυχώς αυτό διορθώνεται με την “μελέτη”.
Δυστυχώς μόνο με όρεξη για το αντικείμενο μπορούμε να κατανοήσουμε το πόσα δεν ξέρουμε και το πόσο ποιο ασφαλείς θα ήμασταν, ανεξάρτητα αν οδηγούμε γρήγορα ή όχι, αν γνωρίζαμε την οδήγηση και το όχημά μας καλύτερα, έχοντας σύμμαχό μας την νοοτροπία του “όσο ζω μαθαίνω”.

Αν και υπάρχουνε πολλοί φίλοι μας με εμπειρία, ακόμα και δάσκαλοι οδήγησης, που είναι γνώστες του θέματος, συνήθως ακούμε πράγματα που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους.
Υπάρχει λοιπόν μία ασυνέπεια όσων ακούμε και έτσι δημιουργείται με τα χρόνια μια σύγχυση χωρίς να καταλαβαίνουμε μέχρι τώρα τι ακριβώς κάνουμε σωστά και τι λάθος βασιζόμενοι σε αυτά που ακούμε.

Η αλήθεια είναι ότι είναι υποκειμενικό το τι μας βολεύει στον τρόπο που οδηγούμε. Ωστόσο σε μερικά πράγματα ο σωστός τρόπος είναι ένας και θα πρέπει να κινούμαστε πάνω σε αυτόν τον άξονα όσο και να μας βολεύει ο δικός μας τρόπος. Προσανατολίζοντας λοιπόν τις συνήθειες μας προς τον σωστό τρόπο και όχι το αντίστροφο θα γινόμαστε κάθε μέρα όλο και καλύτεροι οδηγοί.

Αρχίζοντας λοιπόν από τον τρόπο που μπορούμε να μαθαίνουμε ευκολότερα και το πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας τα γεγονότα κατά την διάρκεια της οδήγησης, θα καταλήξουμε στο ποιες είναι οι τεχνικές που επικρατούν μέχρι σήμερα, ποιες τείνουν να εκλείψουν και ποιες έχουν περάσει από τους αγώνες και τους “λίγους” στην καθημερινότητά μας βοηθώντας μας να ενεργούμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η γρήγορη οδήγηση και ο κίνδυνος είναι κάτι σχετικό και μέσα στην εξίσωση θα πρέπει να βάζουμε πάντα τις συνθήκες. Για παράδειγμα όταν οδηγούμε στην πόλη σε ένα στενό δρόμο με μαγαζιά και κόσμο στα πεζοδρόμια με 40 χαω (11,11 m/sec) η επικινδυνότητα λόγω του χρόνου αντίδρασης που έχουμε και της αυξημένης πιθανότητας να πεταχτεί κάποιος είναι πολύ μεγαλύτερη με το να πηγαίνουμε στην εθνική με άδειο δρόμο 200 χαω.

Στην σειρά τεχνικών άρθρων για το πώς μαθαίνουμε, φρενάρουμε ή στρίβουμε την μηχανή μας που έχουμε στην ιστοσελίδα μας, μερικά από αυτά που θα διαβάσετε επαναλαμβάνονται. Ο λόγος είναι για να μας μείνουν τα πολύ σημαντικά και να δούμε πώς το ένα συνδέεται με το άλλο.

Το διάβασμα μπορεί να ακούγεται βαρετό άλλα στο τέλος τα διάφορα θέματα που αναλύονται στα άρθρα θα δούμε ότι έχουνε σχέση μεταξύ τους και θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουμε πράγματα που ίσως δεν τα είχαμε αντιληφθεί.
Στο τέλος κάθε άρθρου υπάρχουν μερικές από τις πηγές απ’ όπου έχουν αντληθεί οι πληροφορίες και που συνοψίζονται στο κείμενα αυτά καθώς και μερικά βίντεο που εξηγούν πιο αναλυτικά το κάθε θέμα ξεχωριστά.

Και ας μην ξεχνάμε, όσα και να ξέρουμε πάντα υπάρχει κάτι για να μάθουμε, ο χειρότερος και ποιο δύστροπος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και ο εγωισμός μας, και τέλος η αδιαφορία είναι χειρότερη της βλακείας!

Βιβλιογραφία / Πηγές:

Χρήσιμα Βίντεο:

Τα “τεχνικά” κείμενα βασίζονται στην βιβλιογραφία καθώς και σε προσωπική εμπειρία του συγγραφέα και έχουν συμβουλευτικό – ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Είναι έναυσμα για συζήτηση στον καφέ έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι – ασφαλέστεροι αναβάτες. Μην ξεχνάτε ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει αναπτύξει τις δικές του συνήθειες – ικανότητες και πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και όλοι να έχουνε λάθος άποψη δεν σημαίνει ότι η δική μας είναι σωστή.

Έπεται συνέχεια…

* Απαγορεύεται η αναδημοσίευση φωτογραφιών, είτε μέρους  της αναρτήσεως είτε  ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου χωρίς την αναφορά στην πηγή