Test Rides  

Νέο Kawasaki Versys 300

Κείμενο – Φωτογραφίες : Βαγγέλης Ταντσιόπουλος (Ο χαλαρός)

Κι εκεί που κάθεσαι ήσυχος- ήσυχος στο σπίτι, χτυπάει το τηλέφωνο: <<Τι λες θέλεις να πάρεις για τριήμερο τεστ το καινούριο Kawasaki Versys 300X?>>. Κόκαλο! Ως αναγνώστης εκατοντάδων τευχών περιοδικών μοτοσυκλέτας μέχρι σήμερα μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθώ στην αντίπερα όχθη. <<Μα είμαι εγώ ο ιδανικός αναβάτης για το συγκεκριμένο μηχανάκι, ως – γκουχ,γκουχ – μεγάλος σε όλες τις διαστάσεις (sic)? Μήπως να το δοκιμάσει ένας διαφορετικού τύπου αναβάτης, ο Γιώργος ας πούμε (θα διαβάσετε τις εντυπώσεις του ξεχωριστά)?>> <<Καλή ιδέα. Θα το δοκιμάσετε και οι δύο και θα γράψετε τις εντυπώσεις σας σαν τελείως διαφορετικοί αναβάτες>>

Κάπως έτσι βρέθηκα στην ΤΕΟΜΟΤΟ να παραλαμβάνω ένα καταπράσινο Versys 300X. Εντυπωσιακό μηχανάκι είναι η αλήθεια, γεμάτο γωνίες η σχεδίασή του και μέγεθος που θυμίζει μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα. Καβαλώντας το κάθεσαι πάνω και ψηλά και όντας 1,83 πατάνε κάτω τα δύο πόδια ίσια –ίσια, προσφέροντάς σου άπλετη θέα και έλεγχο της κίνησης. Η σέλα βέβαια είναι πάρα πολύ σκληρή (σε επίπεδο ….σανίδας ) αλλά αυτό φτιάχνεται εύκολα και οικονομικά με μια νέα custom made σέλα. Το τιμόνι μπροστά σου είναι μεγάλο και με αρκετό κόψιμο βοηθώντας στον πανεύκολο έλεγχο της μοτοσυκλέτας μέσα στην κίνηση και στο στροφιλίκι. Ποιος ο λόγος βέβαια να βάλει η Kawasaki τόσο μεγάλα και μυτερά αντίβαρα εξέχοντας πολύ και προκαλώντας ανασφάλεια μέσα στην κίνηση της πόλης, δεν τον κατάλαβα ακόμη. Το όργανο που βλέπεις μπροστά σου είναι όμορφο και με πλήρη πληροφόρηση, ελεγχόμενο από δύο κουμπάκια πάνω του για κράτημα του κόστους χαμηλά. Για τον ίδιο λόγο και οι λειτουργικές μανέτες δεν είναι και οι καλύτερες ποιοτικά χαλώντας την συνολική εικόνα.

Ωραίο απογευματάκι, σούπερ καιρός και φύγαμε για μια βόλτα στην παραλιακή με πολύ πυκνή κίνηση στην αρχή και αραιότερη αργότερα. Κατ ’αρχάς ο συμπλέκτης είναι πανάλαφρος και το κιβώτιο βούτυρο στην κυριολεξία. Όλες οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται γρήγορα και με ακρίβεια. Ο ήχος του δυνατού (40hp/11500rpm) δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα είναι ερεθιστικός και η εξάτμιση ίσα που ακούγεται. Το μικρό Kawasaki ελίσσεται ανάμεσα από τα αυτοκίνητα και φεύγει εύκολα μπροστά κινώντας τα 175 κιλά του σβέλτα αρκεί να περάσεις γρήγορα τις 3 πρώτες σχέσεις που και κοντές είναι και ο κινητήρας είναι σχετικά αδύναμος χαμηλά.

Από εκεί και πέρα είναι απόλαυση που εντείνεται από τις πάρα πολύ καλές αναρτήσεις και τα υπεραρκετά φρένα (μονός δίσκος μαργαρίτα 290 mm μπροστά και 220mm πίσω με διπίστονες δαγκάνες) που είναι προσαρμοσμένα για αρχάριους αναβάτες καθώς αποδίδουν άψογα όταν λειτουργούν συνδυαστικά. Α! ξέχασα. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει και ABS, μόνο που εγώ δεν κατάφερα να το ενεργοποιήσω όσο και αν προσπάθησα, ελέω φρένων – αναρτήσεων – ελαστικών. Βοηθάει και το άψογο backbone πλαίσιο που σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις (41 mm τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και Bottom-Link Uni-Trak με αμορτισέρ αερίου και ρυθμιζόμενη προφόρτιση πίσω) δεν αφήνει λακκούβες και εγκάρσιες ανωμαλίες να σε απασχολήσουν. Απολαμβάνεις την βόλτα λοιπόν και το μάτι πέφτει στην ένδειξη κατανάλωσης στο όργανο. Με γρήγορη οδήγηση μια χαρά είναι τα 3lit/100km!!!Υπολογίστε αυτονομία με το μεγάλο (17lit) ρεζερβουάρ.

Κι από ταξιδάκια τι γίνεται ?Την επόμενη μέρα το πρωί μαζί με φίλους (όλοι με 1000άρια) πήγαμε για έναν καφέ στην Χαλκίδα. Πρώτη εντύπωση : το μικρό έχει δύναμη ψηλά!!!! Στην μέτρηση τελικής είδα εύκολα 160km/h (που θα μπορούσε άνετα να είναι και παραπάνω ξεζουμίζοντας τις 5 πρώτες σχέσεις) και μάλιστα με απόλυτη ευστάθεια. Πρακτικά με μια 6η στο κιβώτιο μπορείς να κινηθείς από τα 50km/h μέχρι την τελική του χωρίς σκορτσάρισματα. Ταξιδεύαμε άνετα με 120-130Km/h και η μικρή ζελατίνα του πράγματι κάνει δουλειά. Το μικρό Kawasaki πήγαινε τραίνο και όταν συναντήσαμε ισχυρούς πλάγιους ανέμους και στις καμπές της εθνικής σε αυτές τις ταχύτητες. Και σε αυτούς τους ρυθμούς ταξιδιού η κατανάλωση ανέβηκε στα 4,5lit/100km . Η επιστροφή έγινε σε χαλαρότερους ρυθμούς με αντίστοιχη επίπτωση στην κατανάλωση (3,5lit/100km). Εντύπωση μου έκαναν και οι πολύ όμορφοι αλλά και λειτουργικότατοι καθρέφτες που προσφέρουν πολύ καλή οπτική σε όλες τις ταχύτητες. Επίσης πολύ καλά τα ελαστικά της IRC, που φοράει από το εργοστάσιο η μοτοσυκλέτα, σε όμορφες ακτινωτές ζάντες (19’’ μπροστά και 17’’ πίσω).

Στα στροφιλίκια όμως τι κάνει? Βολτούλα λοιπόν με φίλο (με 700άρι) στο Σούνιο για να το μάθουμε. Μετά τις πρώτες στροφές και αφού απέκτησα εμπιστοσύνη το μικρό έστριβε γρήγορα και με ακρίβεια όλων των τύπων τις στροφές και το πακέτο αναρτήσεων – πλαισίου – φρένων – ελαστικών με ικανοποίησε απόλυτα ξανά. Έτσι πολύ γρήγορα φτάσαμε στον προορισμό μας και πίνοντας καφέ χαζεύαμε το απόλυτο Lime Green χρώμα της Kawasaki. Ακόμα ποιο αέρινα φτάσαμε στην ΤΕΟΜΟΤΟ όπου και επιστρέψαμε το μηχανάκι με ανάμεικτα συναισθήματα (θα το ήθελα μερικές….εβδομάδες ακόμη).

Συμπέρασμα? Χμμμμμμ, λοιπόν πρόκειται για ένα πολύ όμορφο, δυνατό και καλοφτιαγμένο μηχανάκι που κάνει τα πάντα τέλεια στην πόλη, πάρα πολύ καλά σε κοντινά ταξίδια και κρατάει τον αναβάτη του πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη. Στα δικά μου πάντως έμεινε…..

Από τον Γιώργο Μπιτσίδη – (Ο γρήγορος)

Πρωί Κυριακής με αρκετή δροσούλα συναντηθήκαμε με το φίλο μου Βαγγέλη για να γνωρίσω και εγώ το μικρό Versys. Η πρώτη όψη εντυπωσιακή, σαν μια κανονική μοτοσυκλέτα μου φάνηκε, τουλάχιστον του διπλού κυβισμού από τα μόλις 300cc που όντως έχει. Ανεβαίνοντας στη σέλα αμέσως συμφώνησα και εγώ πως θα ήθελε σίγουρα ένα πιο μαλακό αφρώδες …σαν πάγκος είναι…

Ο κινητήρας έρχεται γρήγορα στη ζωή από τη μίζα με πολύ λίγους κραδασμούς. Ο συμπλέκτης πολύ ελαφρύς, θα μπορούσε ίσως να απομονώνει πιο χαμηλά. Κάνοντας τα πρώτα μέτρα καταλαβαίνει κανείς δυο πράγματα. Οι πρώτες σχέσεις του κιβωτίου είναι πολύ κοντές αφενός και αφετέρου ο κινητήρας χαμηλά δεν έχει καθόλου δύναμη. Πρέπει να ανεβάσεις πολύ τις στροφές για να δεις μια αξιοπρεπή επιτάχυνση. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η δύναμη των 40 ίππων παράγεται στις 11.500 στροφές και όντως έτσι δείχνει. Τι να κάνουμε όμως, 300 μόλις κυβικά και 2 κύλινδροι είναι ανάμεσα από τα πόδια μας και μάλιστα προδιαγραφών Euro4 που σίγουρα πνίγουν τον κινητήρα.
Ας προσπαθήσουμε να φρενάρουμε τώρα.
Η απόκριση του πίσω φρένου ικανοποιητική, του εμπρός όμως το αντίθετο. Μέτριο σε αίσθηση και δύναμη. Αυτό που μου έκανε καλή εντύπωση είναι η ανάρτηση. Άνετη όσο πρέπει αλλά και πολύ καλή σε συμπεριφορά ελέγχει αποτελεσματικά τη μοτοσυκλέτα.

Τελικά τι είναι το Versys 300; Θα έλεγα πως είναι μια μοτοσυκλέτα ιδανική για νέους και άπειρους αναβάτες είτε σαν μετάβαση από ένα παπί για παράδειγμα είτε σαν πρώτη μοτοσυκλέτα εισαγωγική στον κόσμο των δυο τροχών. Θα εξυπηρετήσει τόσο εντός πόλης σαν εργαλείο αλλά και σε μια μικρή εκδρομούλα εκτός των τειχών (με λίγη βελτίωση στην αεροδυναμική προστασία). Καίει πολύ λίγο και ζητά λίγα γενικώς ως συντήρηση.

Το πρόβλημά της είναι ίσως η τιμή της η οποία αγγίζοντας τις 6.000€ αγγίζει το πάνω όριο της κατηγορίας της. Υπάρχουν σίγουρα πιο φτηνά και ίσως πιο σπορ ανταγωνιστικά μοντέλα αλλά τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

* Απαγορεύεται η αναδημοσίευση φωτογραφιών, είτε μέρους  της αναρτήσεως είτε  ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου χωρίς την αναφορά στην πηγή