Test Rides  

Νέο Kawasaki Versys 1000 – 2018

Κείμενο – Φωτογραφίες :
Βαγγέλης Ταντσιόπουλος – Βασίλης Σταυρόπουλος

Από τον Βαγγέλη…

Καιρό τώρα θέλαμε σαν Ομάδα να δοκιμάσουμε και το Versys 1000 ώστε να κλείσουμε όλη την επιτυχημένη σειρά της KAWASAKI. Η φιλόξενη λοιπόν αντιπροσωπεία μας διέθεσε και το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας μετά την επιτυχημένη δοκιμή των μικρότερων μελών 650 και 300.

Αφού το παρέλαβα λοιπόν ξεκίνησα για τον Φλοίσβο για τις καθιερωμένες φωτό. Σκέψη πρώτη “Αποκλείεται αυτό το μηχανάκι να είναι 250 κιλά όπως λένε τα χαρακτηριστικά του”. Ελίσσεται πανεύκολα μέσα στην πυκνή κίνηση και με την άπλετη δύναμή του όλα μπροστά σου γίνονται μια παρελθούσα σκέψη. Ακόμα και οι επιτόπιες μετακινήσεις για αλλαγή θέσης φωτογράφισης γίνονται πανεύκολα, τόσο που ψάχνεις που είναι τα παραπάνω 50 κιλά (από όσα νομίζεις ότι έχει).

Όμορφη πλέον η μοτοσυκλέτα μετά την αλλαγή του κατά κοινή ομολογία μη πετυχημένου φαίρινγκ του προηγούμενου μοντέλου, με συντηρητικά πλην όμορφα και πλήρη όργανα (μετά και την προσθήκη ένδειξης ταχύτητας κιβωτίου στο μοντέλο του 2018), αρκετά καλή η ρυθμιζόμενη ζελατίνα, μεγάλο και με σωστή γωνία τιμόνι που επιτρέπει τον πανεύκολο χειρισμό του μεγάλου Kawasaki και γενικά με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και συναρμογής στα πλαστικά του. Τίποτε δεν τρίζει και δεν ενοχλεί παρά τα 45.000 δύσκολα χιλιόμετρα που είχε περάσει η συγκεκριμένη μηχανή στα χέρια διάφορων δοκιμαστών.
Η σέλα του που απέχει 840mm από το έδαφος είναι μεγάλη και άνετη, όπως αποδεικνύεται μετά από αρκετή χρήση, τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνεπιβάτη. Τα μαρσπιέ βέβαια του οδηγού βρίσκουν στις γάμπες σου όταν πατάς κάτω και με τα δύο πόδια και στους επιτόπιους ελιγμούς τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη δημιουργούν μια πιο κλειστή γωνία στα πόδια σου κουράζοντας πιο γρήγορα σε τουριστική χρήση. Αυτά βέβαια είναι αποτέλεσμα των σπορτίφ επιλογών και προσωπικά γούστα, οπότε… Μια ένσταση μόνο: Για μια μοτοσυκλέτα τουρισμού με κόστος 14.390€ και ενώ έχει δύο έτοιμες θέσεις για τοποθέτηση πρίζας ρεύματος πόσο δύσκολο θα ήταν για την εταιρεία να είχε τοποθετήσει τουλάχιστον μία? Κόστος γι’ αυτήν μηδαμινό, λεπτομέρειες θα μου πείτε και ίσως να έχετε δίκιο.

Γέμισμα με βενζίνη λοιπόν και βουρ για την παραλιακή. Τώρα κατάλαβα γιατί όσοι έχουν τετρακύλινδρα ορκίζονται στο όνομά του. Ο ήχος απόλυτα εθιστικός, η δύναμη του κινητήρα με τους 120 PS στις 9000rpm, άπλετη, πανταχού παρούσα και ομαλότατη, η ροπή του (10,4 κιλά στις 7500rpm) τεράστια, κατανεμημένη σε όλο το φάσμα των στροφών σε σημείο που να πηγαίνω με 6η, 1500rpm και 45 χλμ/ώρα και απλώς ανοίγοντας το γκάζι το μηχανάκι χωρίς κομπιάσματα και σκορτσαρίσματα εκτοξεύεται εμπρός σαν ηλεκτρικός πύραυλος!!! Τόσο απολαυστική διαδικασία που την κάνεις ξανά και ξανά μόνο και μόνο για να νοιώσεις αυτήν την αίσθηση της επιτάχυνσης. Οι αναρτήσεις, ρυθμιζόμενες ως προς την απόσβεση επαναφοράς όσο και της προφόρτισης ελατηρίου μπροστά και πίσω, με το εξαιρετικό 43mm ανεστραμμένο πιρούνι λειτουργούν υποδειγματικά για τον χαρακτήρα και σπορτίφ στήσιμο της μοτοσυκλέτας εμπνέοντας σου αμέσως εμπιστοσύνη. Νιώθεις λίγο τις ανωμαλίες του δρόμου αλλά στις στροφές πάει τρένο και συγχωρούν ακόμη και απότομα φρένα πάνω στο κέντρο της στροφής (μου έτυχε). Τα εμπρός φρένα λοιπόν με τους δίσκους – μαργαρίτα των 310mm και τις 4-πίστονες δαγκάνες της Tokiko είναι δυνατά, προοδευτικά με δυνατό αρχικό “δάγκωμα” και τουλάχιστον στα χέρια μου δεν μεταβλήθηκε η συμπεριφορά τους μετά από αρκετή χρήση. Ο 250 mm πίσω δίσκος “μαργαρίτα” δεν είναι εκεί μόνο για το θεαθήναι και πράγματι κάνει δουλειά και καλή μάλιστα. Το 6-ταχυτο κιβώτιο δεν με απασχόλησε ποτέ αφού κινιόμουν ταχύτατα με την 6η σχέση παντού. Μόνο στα φανάρια κατέβαζα τις υπόλοιπες και στην κίνηση έμπαινε καμιά φορά και η 5η.

Έτσι λοιπόν ταξίδευα γρήγορα, απολαυστικά και απόλυτα εθιστικά πηγαίνοντας όλο και παρακάτω και προσπερνώντας συνέχεια τις διασταυρώσεις που είχα αποφασίσει να στρίψω. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω είχα κάνει 100 χλμ. με μέση κατανάλωση στα 5,8lit (με ρεζερβουάρ 21 λίτρων έχει αυτονομία 360 χλμ) και δεν ήθελα να κατέβω από την σέλα. Έπρεπε όμως να παραδώσω την μηχανή στον Βασίλη κι έτσι πείστηκα. Όλο το Σαββατοκύριακο έβριζα τον καιρό που δεν μας άφησε λόγω βροχής να πάμε την Κυριακή 20/5 στο προγραμματισμένο μας ταξίδι στο Γαλαξίδι όπου θα την δοκίμαζα και σε συνθήκες τουρισμού. Αλλά πήρα μια γεύση από τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας που είναι απόλυτα θετικές.

Πρόκειται πράγματι για μια πολύ τίμια πρόταση μεγάλου τουρισμού με σπορ προσανατολισμό που θα σε ταξιδέψει παντού εντός και εκτός Ελλάδος γρήγορα, άνετα και προπαντός διασκεδαστικά. Η μαμά KAWASAKI έχει φροντίσει να υπάρχει ένας ατελείωτος κατάλογος αξεσουάρ ώστε να διαμορφώσεις την μοτοσυκλέτα όπως την θες εσύ και μετά να ξεχυθείς στους δρόμους της Ευρώπης (μονοκάβαλο ή δικάβαλο δεν έχει σημασία) το μεγάλο Kawasaki θα σε πάει παντού.

Από τον Βασίλη…

Βρεθήκαμε με τον Βαγγέλη το απόγευμα της Παρασκευής για να μου παραδώσει την μοτοσυκλέτα κι αφού μιλήσαμε λίγο για τις δικές του πρώτες εντυπώσεις και μου έδειξε πως λειτουργούν τα χειριστήρια, ξεκίνησα για την πρώτη σύντομη βόλτα, εντός πόλης.

Με την πρώτη εντύπωση, φαίνεται ως μια ψηλή μοτοσυκλέτα τουρισμού. Ανεβαίνοντας στην σέλα, τα πόδια μου πατούσαν στο έδαφος, γεγονός που με ικανοποίησε, καθότι δεν ήμουν σίγουρος γι’ αυτό (1,76 ύψος). Η θέση οδήγησης είναι όρθια και η σέλα μεγάλη και άνετη. Το βάρος της μοτοσυκλέτας σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζει και σε συνδυασμό με το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, καθιστούν το χειρισμό της σε στάση αρκετά εύκολο. Τα πατάκια του οδηγού ακουμπάνε στο εσωτερικό του ποδιού όμως, πράγμα που με ενόχλησε, όπως και στην μικρότερη αδερφή της των 650 cc. Στα πρώτα μέτρα αντιλήφθηκα το άνοιγμα του τιμονιού, καθώς και το πόσο εξέχουν οι καθρέφτες του, χωρίς όμως να εμποδίζουν στην διήθηση, παρέχοντας ταυτόχρονα καλή πληροφόρηση, απλά ήθελα λίγο χρόνο να προσαρμοστώ.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, δοκίμασα να το τεστάρω σε χωματόδρομο. Ανέβηκα προς τον Υμηττό λοιπόν, κι ακολούθησα έναν βατό δασώδη χωματόδρομο. Η μοτοσυκλέτα πήγαινε μόνη της, χωρίς να γλιστρήσει κάπου και παρέχοντάς μου καλή πληροφόρηση .Δεν δοκίμασα όμως να πάω με μεγάλες ταχύτητες, ούτε να μπω σε πιο σκληροτράχηλους δρόμους. Η άποψή μου είναι πως θα σε πάει άνετα σε βατές χωμάτινες διαδρομές, αλλά μέχρι εκεί, η μοτοσυκλέτα δεν είναι on-off, ο προσανατολισμός της άλλωστε είναι ασφάλτινος, κι αυτό φαίνεται από το όλο στήσιμό της.

Το υπόλοιπο μισό της μέρας, πήγαμε με την σύντροφό μου βόλτα προς Μαραθώνα, καθότι ο καιρός ήταν ευχάριστος. Ήθελα και την άποψη της συνοδηγού, η μηχανή είπαμε είναι τουριστική, και αρκετοί ταξιδεύουμε με παρέα στην μοτοσυκλέτα. Οι εντυπώσεις της ήταν θετικές. Την εξέπληξε ευχάριστα το πόσο μεγάλη κι άνετη είναι η σέλα, μάλιστα μου το τόνισε αρκετές φορές (!), καθότι στην δική μου sport touring μοτοσυκλέτα, η θέση οδήγησης είναι σκυφτή και η σέλα γίνεται άβολη για τον συνοδηγό, μετά από κάποια χιλιόμετρα. Στο μεγάλο Versys λοιπόν η θέση του συνοδηγού είναι κι αυτή όρθια και πιο ψηλά σε σχέση με αυτή του οδηγού. Επίσης έχει πλαϊνά grips για να πιαστεί, χωρίς να είμαι σίγουρος πόσο λειτουργικά αυτά θα είναι αν κουμπώσουν εκεί πλαϊνές βαλίτσες.
Μιλώντας για το φόρτωμα της μηχανής, η μοτοσυκλέτα της δοκιμής δεν είχε κεντρικό stand, πράγμα που πιθανόν να δυσκολέψει την σωστή ετοιμασία της για ταξίδι, καθώς και το παρκάρισμα της σε δύσκολα terrain. Η θέση του συνοδηγού προσφέρει καλή ορατότητα, με το μειονέκτημα των ριπών του αέρα που αναγκαστικά θα υποστεί ο συνοδηγός στις υψηλές ταχύτητες. Εμένα πάλι με εντυπωσίασε το πόσο εύκολα έστριβε στις στροφές, χωρίς σε καμία περίπτωση να νιώσω ανασφάλεια, ακόμα και με σβέλτο ρυθμό. Επιστρέψαμε από την βόλτα μας βραδάκι, δίνοντας μου την δυνατότητα να ελέγξω τα φώτα της Versys, που σε καμία περίπτωση δεν με προβλημάτισαν.

Ο πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος και βρίσκεται κοντά στο ύψος των ματιών, κι επιτρέπει τον έλεγχο του χωρίς να αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο. Προσφέρει 3 επιλογές για το traction control, δίνοντας την δυνατότητα στην πρώτη επιλογή (εεε χμμ) να σηκώσεις εύκολα τον μπροστινό τροχό. Προσφέρει επίσης δυο επιλογές ρύθμισης της ιπποδύναμης (full και low) με την δεύτερη να κόβει 30 από τα 120 συνολικά άλογα της μοτοσυκλέτας και να ρυθμίζει ανάλογα και την ροπή του κινητήρα.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας έχει ροπή από χαμηλά και η λειτουργία του είναι εξαιρετικά γραμμική κι ομαλή δίνοντας σου την ευκαιρία να “τεμπελιάσεις” κρατώντας μεγαλύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο, χωρίς αυτός να σκορτσάρει. Τις πραγματικές του δυνατότητες βέβαια τις έδειξε την Κυριακή, τελευταία μέρα του δοκιμαστικού, που προσπάθησα να αγγίξω την τελική του ταχύτητα. Ο χειρισμός της πραγματικά είναι πολύ εύκολος, τα φρένα καλά, παρότι δεν εξάντλησα τα όρια τους, ο συμπλέκτης αρκετά μαλακός. Όταν δοκίμασα να φρενάρω με τον κινητήρα, κατεβάζοντας ταχύτητα, ο συμπλέκτης “κλώτσαγε” γεγονός που με ενόχλησε λίγο.

Την Κυριακή είπα να δοκιμάσω πως κινείται η μεγάλη Versys σε υψηλές ταχύτητες, σε εθνικές οδούς. Έτσι προσπάθησα να πιάσω την τελική της ταχύτητά επί της ΠΑΘΕ. Ο κινητήρας, δανεισμένος από το z1000, ανταποκρίθηκε χωρίς παράπονο στο άνοιγμα του γκαζιού, αφήνοντας ένα ηδονικό γουργουρητό όσο ανέβαιναν οι στροφές του. Το κοντέρ έγραψε 211 χιλιόμετρα πριν κλείσω το γκάζι, καθότι οι συνθήκες στον δρόμο δεν μου επέτρεψαν να ανεβάσω κι άλλο την ταχύτητα. Αυτό που με ενόχλησε είναι το κοσκίνισμα του τιμονιού στις πολύ υψηλές ταχύτητες, αποτέλεσμα του ανοίγματός και της τοποθέτησής του ψηλά σε σχέση με την μοτοσυκλέτα ή κάποιας ζυγοστάθμησης που ήθελε η συγκεκριμένη μηχανή (μην ξεχνάμε ότι είχε και 45.000 χιλιόμετρα στα χέρια διάφορων δοκιμαστών).

Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρέδωσα την Versys στον Βαγγέλη για να συνεχίσει το δικό του δοκιμαστικό.

Η μεγαλύτερη Versys είναι μια καθαρά ψηλή sport touring μοτοσυκλέτα, που θα σε μεταφέρει εύκολα παντού, είτε σε κοντινές διαδρομές μέσα στην πόλη είτε σε σύντομες αποστάσεις είτε σε πιο μεγάλες διαδρομές. Θεωρώ πως η Kawasaki έκανε καλή δουλειά και με 2-3 μικρές βελτιώσεις θα καταφέρει να εκτινάξει την μοτοσυκλέτα σε σχέση με τον αρκετά έντονο ανταγωνισμό της κατηγορίας του. Σε κάθε περίπτωση είναι μια μοτοσυκλέτα που αξίζει να σκεφτεί κάποιος να λάβει υπόψιν του, αν προτίθεται να αγοράσει μια μηχανή αυτής της κατηγορίας.

* Απαγορεύεται η αναδημοσίευση φωτογραφιών, είτε μέρους  της αναρτήσεως είτε  ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου χωρίς την αναφορά στην πηγή