Τεχνικό: Εξοπλισμός για ταξίδι, Ομαδικές βόλτες
(και οχι μόνο)

Δημήτρης Λόγης
Κείμενα – Φωτό : Δημήτρης Λόγης

Εξοπλισμός για ταξίδι (και οχι μόνο)

Μην παραβλέπετε τον εξοπλισμό σας. Ο εξοπλισμός θα σας δώσει ένα ποσοστό υπέρ σας σε μία δύσκολη κατάσταση που μπορεί να μην φαίνεται όταν όλα πάνε “καλά”. Θα καθορίσει όμως, έστω και σε μία μικρή αναποδιά, το αν θα ταλαιπωρηθούμε ή αν θα περάσουμε καλά.

Σκεφτείτε ένα παλιό μπουφάν που δεν σας κρατάει στην σωστή θερμοκρασία, δεν σας βολεύει και σε όλη την διαδρομή σας ενοχλεί, ακόμα χειρότερα αν βρέχει και μπάζει από παντού μετά από χιλιόμετρα κουράζει και μπορεί να σας φέρει σε σημείο που δεν θα έχετε στον δρόμο την δέουσα προσοχή.
Άλλο ένα απλό παράδειγμα είναι να σας τρυπήσει ένα λάστιχο. Αυτό που θα καθορίσει το αν μετά από 15 λεπτά θα συζητάμε την “ατυχία” μας πίνοντας ένα ζεστό καφέ ή θα γυρνάμε 2-3 ώρες τα χωριά ψάχνοντας βουλκανιζατέρ, είναι το αν θα έχουμε μαζί μας το ειδικό κατσαβίδι με 2-3 κορδόνια.

Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε μερικά απαραίτητα που θα πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι για να είναι η βόλτα μας ξέγνοιαστη και να έχουμε μυαλό μόνο για το πώς θα περάσουμε:

10 πράγματα για δύσκολες καταστάσεις σε ένα ταξίδι και όχι μόνο.

Σε εκδρομές ακόμα και κοντινές διαδρομές καλό είναι να είμαστε εξοπλισμένοι με ότι μπορεί ο καθένας για μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που μπορεί να μας τύχει.

  1. Αδιάβροχο – Γκέτες
    Ένα σετ αδιάβροχα δεν πρέπει να λείπει ακόμα και μέσα στην πόλη. Θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ξαφνική μπόρα και να φτάσουμε στεγνοί στον προορισμό μας.
  2. Πολυεργαλείο
    Η μηχανή συνήθως διαθέτει τα βασικά εργαλεία, όχι όμως όλα. Ένα πολυεργαλείο δεν πιάνει πολύ χώρο και μπορεί να βοηθήσει σε επισκευή της δικής μας ή άλλης μοτοσυκλέτας. (συνήθως πένσα, torx, alen, κάποιο από αυτά που δεν βάζει ο κατασκευαστής)
  3. Φακός
    Οι σύγχρονοι LED φακοί είναι μικροί σε μέγεθος, ενώ κάποιοι είναι και επαναφορτιζόμενοι, που σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θύρα USB της μοτοσυκλέτας για φόρτιση. (άμα πηγαίνεις ταξίδια να βάλεις)
  4. Πανάκι
    Ένα καθαρό πανί θα χρειαστεί σε περίπτωση επισκευής ή για να καθαρίσουμε τη ζελατίνα του κράνους μας.
  5. Γάντια μιας χρήσης
    Σε περίπτωση επισκευής, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης, δεν πιάνουν πολύ χώρο (μετά από μία επιτυχημένη επισκευή θα πρέπει να ξαναβάλουμε τα γάντια μας και να συνεχίσουμε).
  6. Κιτ επισκευής ελαστικού
    Ένα κλατάρισμα μπορεί να μας ακινητοποιήσει. Είναι καλό να έχουμε μαζί κάποιο κιτ επισκευής ελαστικών. (Κάνε και καμιά εξάσκηση σε κανένα παλιό λάστιχο, μην κάνεις την πρώτη σου δοκιμή όταν θα είσαι στη μέση του πουθενά!)
  7. Κιτ πρώτων βοηθειών
    Ένα κουτάκι πρώτων βοηθειών μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιο μικρό-τραυματισμό ή τσίμπημα από μέλισσα (το γκομενάκι που το τσίμπησε τσούχτρα θα το εκτιμήσει).
  8. GPS – Κινητό
    Μπορεί να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση αν κάπου χαθούμε ή ψάχνουμε το κοντινότερο βενζινάδικο, ξενοδοχείο (πρίζα ή USB φόρτισης έβαλες?).
  9. Χαρτιά – λεφτά – κλειδιά
    Μέσα στην λίστα πρέπει να είναι και τα χαρτιά της μηχανής, με κανένα 10-20 ευρώ μέσα σε περίπτωση που μας σταματήσουν, χάσουμε κανένα πορτοφόλι ή μείνουμε από λεφτά. Για μακρινά ταξίδια ένα κλειδί ακόμα της μηχανής είναι απαραίτητο! (πάνω μας όχι στην μηχανή…)
  10. Νερό – Φαγητό
    Τώρα… οι περισσότεροι σε ταξίδι, (γιατί ξέρω όλοι είμαστε γρήγοροι και δεν θέλουμε βαλίτσες σακίδια και άλλα αξεσουάρ που περιορίζουν την τελική…) , καλό θα είναι ακόμα και σε κοντινές διαδρομές, ένα μπουκαλάκι νερό που θα μας βοηθήσει για ενυδάτωση ή να πλύνουμε τα χέρια μας σε περίπτωση ανάγκης. Αν η διαδρομή είναι πιο μακρινή μπορούμε να έχουμε καμιά μπάρα μαζί μας, κάτι πάντως που να αντέχει στην ζέστη, (το ξέρω ότι οι περισσότεροι το θεωρούν υπερβολή και γελάνε αλλά όταν μου χρειάστηκε εμένα δεν γέλαγα καθόλου!).

Μέσα σε όλα αυτά παίρνουμε σαν δεδομένο ότι ο υπόλοιπος εξοπλισμός κράνος, μπουφάν, γάντια είναι στην εντέλεια! Ιδίως σε βόλτες που δεν είναι σε απόσταση φραπέ το παντελόνι μηχανής, μπότες και γιατί όχι ένα blue tooth (φανταστείτε να σας ψάχνει κάποιος από την ομάδα ή η ομάδα ολόκληρη και να έχετε το κινητό στην βαλίτσα σας), είναι απαραίτητα!
Ακόμα θεωρείται αυτονόητο ότι η κατάσταση της μηχανής από λάδια, υγρά σε φρένα σύστημα ψύξεως, τακάκια, ηλεκτρικά, αλυσίδες – γρανάζια, λάστιχα – πιέσεις είναι εντάξει.

Tip: Καλό θα είναι να μην παίρνουμε την μηχανή από το συνεργείο και αμέσως μετά να ξεκινάμε για ταξίδι. Σε ένα σέρβις πολλά μπορούνε να βγούνε στην επιφάνεια και μην ξεχνάμε ότι άνθρωποι δουλεύουν εκεί και μπορεί κάποιος να ξεχάσει να σφίξει καλά μία βίδα ή ακόμα και να μην σας βάλει τα καινούρια λάδια!
Γι αυτό τσεκάρετε μόνοι σας την μηχανή πριν από το ταξίδι, ακόμα και αν την έχει δει το ποιο έμπειρο μάτι!

Μικρές ομαδικές βόλτες

Οι περισσότερες ομάδες έχουνε δικές τους συνήθειες αλλά και κανόνες και ενίοτε συνεννοούνται για το πώς θα κινηθούν σε κάθε περίπτωση μοιράζοντας ρόλους στον καθ’ ένα ξεχωριστά. Πολλές φορές όμως σε μία λιγότερο οργανωμένη παρέα με 4-5 μηχανές που πηγαίνουν για καφέ κάνοντας μία διαδρομή 100-200 χιλ. δεν υπάρχει οργάνωση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι να υπάρχει εκτός από μια άτυπη συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ φίλων και μία πότε – πότε συνεννόηση ιδίως αν κάποιος καινούργιος οδηγός έρχεται μαζί μας για καφέ.
Παρακάτω είναι μερικά πράγματα που καλό θα είναι να έχουμε συνεννοηθεί πριν την βόλτα μας:

  1. Όσο και να μας φαίνεται παράξενο στις ομαδικές βόλτες καλύτερα να πηγαίνουν εμπρός οι πιο άπειροι οδηγοί.
  2. Όταν κάποιος μείνει πίσω ας περιμένουμε λίγο να τον δούμε στον καθρέπτη και συνεχίζουμε, δεν θα χάσουμε το κύπελλο… Μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή να έχει μείνει από βενζίνη (ας μην πούμε τίποτα χειρότερο).
  3. Αν θέλετε να απομακρυνθείτε κάντε ένα νόημα ότι θα φύγετε μπροστά ή καλύτερα συνεννοηθείτε το πριν ξεκινήσετε ότι “μετά το σημείο αυτό θα φύγω μπροστά και θα σας περιμένω εκεί”.
  4. Σε αντίστοιχη περίπτωση που είσαστε τελευταίοι, και πρέπει να γυρίσετε πίσω κάντε μία προσπάθεια να φτάσετε τους άλλους ή ειδοποιήστε κάποιον από την ομάδα (μην ψάχνουν τις ρεματιές να σας βρούνε!) θα χάσουνε και τον καφέ…
  5. Σε περίπτωση που ψάχνετε αλλά δεν βρίσκετε κάποιον μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια γιατί μπορεί όντος να έχει πέσει εκτός δρόμου, να σας χρειάζεται, και εσείς να πίνετε καφέ!
  6. Αν ξαφνικά σας συμβεί κάτι και θέλετε να σταματήσετε ειδοποιήστε τους πίσω με κάποιο τρόπο, ανάψτε τα ALARM σας ή σηκώστε το χέρι σας για να μην πέσουν από πίσω σας αυτοί που σας ακολουθούν.
  7. Θυμηθείτε η ομάδα σας θεωρεί ενεργό μέλος της, βασίζεται σε εσάς (όπως κι εσείς σε αυτή), και ενστερνίζεται το “όλοι για έναν και ένας για όλους” σε περίπτωση που εσείς διαχωρίζετε την θέση σας πείτε “θα βρεθούμε εκεί” και μην γίνετε ο αδύναμος κρίκος της παρέας (να μείνεις σε κανένα κατσικοχώρι από βενζίνη θέλω μόνο…)
    Στο κάτω – κάτω αν δεν σας αρέσουν οι ομαδικές βόλτες δεν έχετε καμία υποχρέωση να πηγαίνετε.

Πηγές:

  • T-Motoriders

Χρήσιμα Βίντεο:

Τα “τεχνικά” κείμενα βασίζονται στην βιβλιογραφία καθώς και σε προσωπική εμπειρία του συγγραφέα και έχουν συμβουλευτικό – ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Είναι έναυσμα για συζήτηση στον καφέ έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι – ασφαλέστεροι αναβάτες. Μην ξεχνάτε ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει αναπτύξει τις δικές του συνήθειες – ικανότητες και πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και όλοι να έχουνε λάθος άποψη δεν σημαίνει ότι η δική μας είναι σωστή.

Έπεται συνέχεια…

* Απαγορεύεται η αναδημοσίευση φωτογραφιών, είτε μέρους  της αναρτήσεως είτε  ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου χωρίς την αναφορά στην πηγή